Kawa do kawiarni - przelewowa czy espresso

Espresso jest obecnie jedną z najpopularniejszych kaw. Prawdopodobnie większość z nas miała chociaż raz styczność z tym rodzajem napoju kawowego. Espresso kojarzy się z małą porcją czarnej kawy. Jednak oprócz espresso istnieje także kawa przelewowa. Warto mieć to na uwadze, jeżeli decydujemy się na wybór kawy do kawiarni. Coraz więcej osób zaczyna próbować kawę przelewową, dlatego warto mieć ją w swojej ofercie.

Czym jest kawa przelewowa?

Kawa przelewowa charakteryzuje się jedną z najprostszych metod zaparzania kawy. Można ją przygotować nawet we własnym domu w kilka minut. Zrobienie kawy przelewowej polega na przelaniu wody przez zmielone już ziarna kawy. Można ją zaparzyć w specjalnym ekspresie przelewowym lub w drippie. Najważniejszy jest tutaj drobny filtr, który pozwoli nam przygotować naprawdę dobrą kawę przelewową.

Wiele osób zastanawia się jaki sposób zaparzania kawy przelewowej jest najlepszy. Tak naprawdę nie da się na to pytanie jednoznacznie odpowiedzieć. Dla osób, które lubią manualnie przygotowywać kawę, świetnym rozwiązaniem będzie dripp. Często jest on wykonany w formie lejka, do którego wkłada się filtr. Jednak dla osób, które są zabiegane i cenią sobie oszczędność czasu, najlepszym wyborem będzie specjalny ekspres przelewowy. Wykorzystuje on podobną technikę co w przypadku drippów.

Jak przygotować kawę przelewową?

Przygotowanie kawy przelewowej okazuje się być całkiem proste i przyjemne. Jeżeli posiadasz dripper, włóż do niego filtr i wsyp porcję świeżo palonych oraz zmielonych ziaren. Następnie przelewaj je gorąco wodą. Pamiętaj o tym, żeby wykonywać przy tym koliste ruchy. Na końcu odczekaj chwilę, aby napar mógł spokojnie spłynąć kroplami do naczynia. W ten sposób otrzymasz naprawdę smaczną kawę przelewową, którą możesz bez problemu serwować swoim klientom.

Czym różni się kawa przelewowa od espresso?

Kawa przelewowa istotnie różni się od kawy z ekspresu. Ta druga przede wszystkim jest bardziej intensywna w smaku. Wszelkie aromaty są w niej o wiele bardziej wyczuwalne. Jest to idealna propozycja dla tych, którzy lubią mocną kawę. Espresso jest tak wyraziste w smaku ze względu na duże ciśnienie, które jest konieczne przy przygotowywaniu kawy. Kawę w ekspresie przygotowuje się mniej więcej w 2 minuty. Kawa przelewowa natomiast potrzebuje nieco więcej czasu. Dodatkowo jest ona łagodniejsza oraz bardziej subtelna w smaku. Dzieje się tak dlatego, że przygotowywana jest ona dłużej, a wodę przelewa się przez ziarna powoli co sprawia, że aromaty również powoli się uwalniają. Świetną kawę do kawiarni znajdziesz na https://palarniameksyk.pl/kawa-do-kawiarni/

Podsumowanie

Tak naprawdę nie warto wybierać pomiędzy tymi dwoma kawami. Porządny lokal oferujący napary kawowe powinien zawierać w swojej ofercie zarówno espresso, jak i kawę przelewową. Każda z nich posiada swoich zwolenników, dlatego powinniśmy spełniać oczekiwania każdego klienta. Espresso jest świetną propozycją dla tych, którzy lubią intensywne oraz wyraziste smaki. Kawa przelewowa jest jednak subtelniejsza, dzięki czemu lepiej nadaje się do spokojniejszych wyjść.